Als zanger of acteur is de stem jouw instrument. Een instrument wat je in topvorm moet houden, want zingen/spreken is topsport. En soms gaat het eens fout: je wordt verkouden maar moet toch nog verschillende shows spelen, je stem is vermoeid, je hebt last van langdurige heesheid, je merkt dat je moeilijker naar kopstem kan… Als logopediste gespecialiseerd in de spreek- en zangstem heb ik veel expertise om de stem weer te herstellen en te optimaliseren.

Indien nodig stuur ik je door naar de NKO-arts, zodat we een stemletsel kunnen uitsluiten of correct kunnen aanpakken.

Behandeling

Dankzij mijn specialisatie in de spreek- en zangstem bouwde ik ervaring uit binnen verschillende stempathologieën en behandelmethodes, voor de spreek- en zangstem. Binnen de stemtherapie werk ik op maat van de cliënt. We bekijken wat voor jou de beste en snelste behandelopties zijn. Indien nodig zal ik aan de hand van laryngeale manipulatie ook de spanning in de spieren van het stemgebied losmaken en eventueel ondersteunen met kinesiotape.

Stemonderzoek

Via gestandaardiseerde vragenlijsten wordt de impact van het stemprobleem op de levenskwaliteit ingeschat en gaan we na welke zaken er een invloed hebben op de stem. We maken vervolgens een analyse van de spreek- en zangtechniek aan de hand van subjectieve beoordelingsschalen en objectieve metingen. Hierbij zul je bv. iets spontaan moeten vertellen, een tekst voorlezen, enkele klinkers rekken, hoge en lage tonen produceren, stille en luide tonen produceren… Naast bevragen en meten, onderzoeken we de spieren, in het stemgebied, om na te gaan waar spanning aanwezig is. Tenslotte bespreken we de resultaten. Vanuit het onderzoek wordt een behandelingsplan opgesteld, eventueel aangevuld met een aanvangsbilan. Dit bilan dient voor een eventuele tegemoetkoming door de verzekeringsinstelling. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten wordt een aanvraagprocedure tot tegemoetkoming in de logopedische kosten gestart.